• Om donation

  Helkroppsdonation

  Den som vill donera hela sin kropp till medicinsk och anatomisk undervisning måste under sin livstid skriva ett avtal om detta med någon av de medicinska högskolorna.

  ​​​Institutionerna är generellt intresserade av helkroppsdonationer men avgör från fall till fall om de kan acceptera en donation. Avtalet tecknas med den mottagande institutionen vid respektive universitet, se nedan.

   

  I avtalet kommer donatorn och mottagaren överens om vad som ska gälla, till exempel när det gäller ceremonier (kyrklig, borgerlig eller utan ceremoni), uppgifter om anhöriga, gravplats eller minneslund etc. Institutionen ersätter med ett fast belopp kostnader i samband med begravningen. Inga kostnader ersätts i förväg.

  Den som avser att donera hela kroppen på detta sätt kan ändå välja att säga ja till donation för transplantationsändamål. Den mottagande institutionen kan ge ytterligare upplysningar om hur man gör i dessa och andra avseenden som helkroppsdonator.

  Medicinska institutioner som accepterar helkroppsdonationer:

  Umeå universitet, anatomiska avdelningen, tel. 090- 786 50 00

  Uppsala universitet, medicinsk cellbiologi, tel. 018-471 00 00

  Karolinska Institutet, neurovetenskap/Linköpings universitet/Göteborgs universitet, biomedicin, tel. 08-524 800 00

 • Just nu på Facebook
  Profilbild för Birgit Nilsson
  Birgit Nilsson: Ja, jag donerar mina organ och vävnader efter min död, om det kan hjälpa någon.24 februari kl 13:05
  Profilbild för Novak Dzogaz
  Novak Dzogaz: Jag väntar på en ny njure och vill TACKA alla som ställer upp för organdonationer!!!!!22 februari kl 13:36