• Om donation

  Helkroppsdonation

  Den som vill donera hela sin kropp till medicinsk och anatomisk undervisning måste under sin livstid skriva ett avtal om detta med någon av de medicinska högskolorna.

  Institutionerna är generellt intresserade av helkroppsdonationer men avgör från fall till fall om de kan acceptera en donation. Avtalet tecknas med den mottagandeinstitutionen vid respektive universitet, se nedan.

  I avtalet kommer donatorn och mottagaren överens om vad som ska gälla, till exempel när det gäller ceremonier (kyrklig, borgerlig eller utan ceremoni), uppgifter om anhöriga, gravplats eller minneslund etc. Institutionen ersätter med ett fast belopp kostnader i samband med begravningen. Inga kostnader ersätts i förväg.

  Den som avser att donera hela kroppen på detta sätt kan ändå välja att säga ja till donation för transplantationsändamål. Den mottagande institutionen kan ge ytterligare upplysningar om hur man gör i dessa och andra avseenden som helkroppsdonator.


  Medicinska institutioner som accepterar helkroppsdonationer:

  • Umeå universitet, anatomiska avdelningen, tel. 090- 786 50 00
  • Uppsala universitet, medicinsk cellbiologi, tel. 018-471 00 00
  • Karolinska Institutet, neurovetenskap/Linköpings universitet/Göteborgs universitet, biomedicin,tel. 08-524 800 00

   Hjärndonation
   Det går att donera hjärnan för forskning men inte för transplantation. På Karolinska Institutet bedrivs forskning kring hjärnan och dess sjukdomar. Hjärndonation ingår inte i begreppet "annat medicinskt ändamål", utan kräver specifika och skriftliga samtycken från varje patient under dennes livstid. Man kan därför inte registrera sin inställning till hjärndonation för forskning i donationsregistret.

   Den som kan tänka sig att donera sin hjärna till forskning efter sin död kan kontakt med Karolinska Institutet på 08-524 800 00, för att få mer information.

 • Just nu på Facebook
  Profilbild för Lena Freja Löfström
  Lena Freja Löfström: Gå med ni också !!I söndags kl 13:44
  Profilbild för Åsa Smedberg
  Åsa Smedberg: I går träffade jag en person som fått sitt liv räddat efter en transplantation av ett organ till sin kropp, det var fantastiskt att se förändringen, livsgnistan och tacksamheten hos honom tack vare att en annan person valt att dela med sig av sina egna friska organ efter sin död. En sådan enkel, och för mig självklar handling som kan göra en sådan enorm och livsviktig skillnad, att kanske kunna rädda en eller flera andra personers liv genom att bara sätta en bock i den första och/eller andra rutan för ja till donation på den här sidan, en självklarhet för mig, hoppas att det är det även för dig! Även bra för dina nära/kära som inte behöver ta ställning för ja eller nej om det skulle bli aktuellt. Jag Anmälde mig tdonator 1996 för att kanske kunna rädda livet på en annan människa och nu har jag även anmält mig att donera mina organ för forskning och har därigenom troligen även räddat livet på något/några oskyldiga djur som inte behöver dö för forskningens skull... Go for it och anmäl dig du också, bara att bocka i första och/eller andra rutan på denna sida!! 👍🏼👍🏼23 juli kl 10:30