• Om donation

  Helkroppsdonation

  Den som vill donera hela sin kropp till medicinsk och anatomisk undervisning måste under sin livstid skriva ett avtal om detta med någon av de medicinska högskolorna.

  Institutionerna är generellt intresserade av helkroppsdonationer men avgör från fall till fall om de kan acceptera en donation. Avtalet tecknas med den mottagandeinstitutionen vid respektive universitet, se nedan.

  I avtalet kommer donatorn och mottagaren överens om vad som ska gälla, till exempel när det gäller ceremonier (kyrklig, borgerlig eller utan ceremoni), uppgifter om anhöriga, gravplats eller minneslund etc. Institutionen ersätter med ett fast belopp kostnader i samband med begravningen. Inga kostnader ersätts i förväg.

  Den som avser att donera hela kroppen på detta sätt kan ändå välja att säga ja till donation för transplantationsändamål. Den mottagande institutionen kan ge ytterligare upplysningar om hur man gör i dessa och andra avseenden som helkroppsdonator.


  Medicinska institutioner som accepterar helkroppsdonationer:

  • Umeå universitet, anatomiska avdelningen, tel. 090- 786 50 00
  • Uppsala universitet, medicinsk cellbiologi, tel. 018-471 00 00
  • Karolinska Institutet, neurovetenskap/Linköpings universitet/Göteborgs universitet, biomedicin,tel. 08-524 800 00

   Hjärndonation
   Det går att donera hjärnan för forskning men inte för transplantation. På Karolinska Institutet bedrivs forskning kring hjärnan och dess sjukdomar. Hjärndonation ingår inte i begreppet "annat medicinskt ändamål", utan kräver specifika och skriftliga samtycken från varje patient under dennes livstid. Man kan därför inte registrera sin inställning till hjärndonation för forskning i donationsregistret.

   Den som kan tänka sig att donera sin hjärna till forskning efter sin död kan kontakt med Karolinska Institutet på 08-524 800 00, för att få mer information.

 • Just nu på Facebook
  Profilbild för Börje Wiklund
  Börje Wiklund: Hallå alla vänner och övriga blivande vänner. Jag har tagit ställning och jag donerar mina organ och kropp för forskning om det kan bli till hjälp för andra som behöver organ. Jag får nu min andra cytostatika behandling på Sundsvalls sjukhus med en otroligt fin och duktig personal. Jag tycker att det här är väl det minsta jag kan göra för att hjälpa en eller flera som väntar på att få nya organ. Jag bestämde mig och hoppas fler gör det. Tack och ge inte upp men när tiden är inne bestäm så slipper anhöriga fundera! Vänligen Börje02 augusti kl 09:54
  Profilbild för Teijo Niemistö
  Teijo Niemistö: Jag har redan gjort det för många år sedan.29 juli kl 12:11