• Personliga berättelser

  Nytt år och ett nytt hjärta

  ​-Sent på natten, en nyårsafton för några år sedan, efter att hjärttransplantationen var klar, satt jag och tittade ut på nyårsraketerna och tårarna rann för jag var så oerhört tacksam över att någon hade tagit ställning till donation och därmed gett vår dotter nytt liv. Det är så stort så det knappt går att ta in. Vi känner en sådan tacksamhet. Så berättar Anette Klarås, mamma till Lovisa.​  Nu har Lovisa fått ytterligare en födelsedag och nyårsafton en helt ny innebörd och det är något familjen alltid kommer att uppmärksamma.
   
  -Vi tänder ett ljus för att hedra donatorn som inte bara gav Lovisa nytt liv denna nyårsafton, utan även gav flera personer möjlighet till nytt liv.
   
  Lovisa föddes med ett hjärtfel som upptäcktes efter tre dagar. Det blev sammanlagt tre hjärtoperationer under hennes första 3,5 år.
   -Efter den tredje operationen mådde Lovisa jättebra under flera år. Samtidigt upptäcktes andra saker som inte stämde, berättar Anette.

  Det visade sig att Lovisa hade en kromosomavvikelse som innebär en lindrig utvecklingsstörning som visar sig i finmotorik och grovmotorik. Kromosomavvikelsen orsakade det medfödda hjärtfelet.
  -Vad jag vet så är hon den enda i Sverige som har just den här avvikelsen, berättar Anette.
   
  Med åren blev Lovisa sämre och till slut var en hjärttransplantation den enda hållbara räddningen och Lovisa sattes upp i kön för att få ett nytt hjärta.
  Familjen hade tänkt fira en nyårsafton i sin stuga i Lofsdalen. Kvällen innan efter middagen, ringde mamma Anettes mobil.
  -Jag såg ett mobilnummer jag inte kände igen. Jag tittade på min sambo och i det ögonblicket kände jag på mig att det är nu det ska hända. Och så var det, nu fanns ett hjärta till Lovisa.
   
  Hur upplevde du väntan på ett nytt hjärta till Lovisa?
   -Det var jättejobbigt att inte veta om eller när Lovisa skulle få sitt hjärta, hon levde med syrgas dygnet runt och ibland var jag så innerligt trött på tuber och slangar som vi släpade med oss överallt i huset. Jag var nära slänga ut alltihop samtidigt som jag visste att Lovisa behövde syrgasen för att inte bli alltför andfådd.


  Vad hände efter att du fått samtalet om att det fanns ett hjärta till Lovisa?
   -Vi fick beskedet att vi skulle åka till Svegs flygplats där ett jetplan hämtade oss för transport till Östra sjukhuset i Göteborg. Känslorna den natten var omtumlande, jag försökte hålla mig lugn och positiv för Lovisas skull men ibland bröt tårarna fram, det var så många känslor på en och samma gång. Vi hade väntat och längtat men var samtidigt livrädda. Vi hade blivit informerade att när som helst kunde hela transplantationsapparaten blåsas av men till slut fick vi veta att hjärtat såg fint ut och teamet var på väg till Östra sjukhuset.

   Tiden efter operation var jobbigare än vad Anette kunnat föreställa sig.
   -Många stunder tvivlade jag på att det någonsin skulle bli helt bra, det var ofta ett steg fram och två tillbaka. Men när det till slut vände, och Lovisa började må bättre, kände vi hopp igen.
   
  Hur har transplantationen förändrat ert liv?
   -Det har gått en tid sedan transplantation och Lovisa har fortfarande mycket fysisk träning att ta igen. Hon har inte samma ork än men hon går i skolan och på fritids och hon njuter av att få vara med sina kompisar igen. Vi har levt med oro till och från i 12 år och jag tror inte det är något man lyckas släppa från ena dagen till den andra. Ändå känner jag mig tryggare och lugnare nu när jag vet att hennes kropp accepterar det nya hjärtat.
   
  Vem är Lovisa idag?
   Lovisa är en väldigt glad och positiv tjej, omtänksam och mjuk men har även en väldigt stark vilja. Hon frågar ibland varför hon måste ta så mycket mediciner så då får vi förklara att hennes hjärta inte mår bra om hon inte tar sina mediciner.
   
  Varför är det viktigt att folk tar ställning till organ- och vävnadsdonation?
  Det är en oerhört viktig fråga och min egen åsikt är att varje människa borde födas in i donationsregistret med möjlighet att säga ifrån om man inte vill finnas med i registret. Jag tror det är många därute som har tänkt registrera sig men att det aldrig blivit av.
  ​​